X house in Greece from one uninterrupted wavy wall

The formwork used to pour this concrete wall was cut and insulated.

Architects of the firm LASSA they designed a house called KHI in the southern Peloponnese on a plot of slightly sloping terrain, filled with olive trees. The building is designed in the form of the letter X, which divides the location into four different zones and thanks to which visual intimacy and variable shading during the day is provided for each wing.

What makes this project especially interesting is one uninterrupted continuous wall which forms the whole composition of the object and is made with special technology.

A single wavy continuous wall forms the whole composition of the house in the shape of the letter X.

“KHI combines two extreme conditions that complement each other – yards which provide meditative enclosed spaces, and west wing i roof which, unlike the courtyard, provide an unobstructed panoramic view of the sea. ”, explains Theo Sarantoglou Lalis, from LASSA architects for archdaily.

Absence of sharp corners

Concrete perimeter wall height, varies depending on the terrain, so that the entire building is in height in harmony with the surrounding olive trees, and to allow an unobstructed view of the surroundings from the passable roof.

The west wing contains public areas, as well as a large opening to the sea and the south terrace.

Each room has its own extension to the outside in the form of a terrace or courtyard, and absence of sharp corners and the continuity of the perimeter wall, which subtly frames the views of the sky, provides an additional sense of space.

Typology of monasteries

“The KHI project was commissioned by a couple who is a collector of works of art, and through the project it was combined gallery typology with the typology of the monastery’s closed gardens, “said Theo Sarantoglou Lalis.

After pouring the concrete and forming a corrugated wall, all the formwork was cut and used as insulation.

The project was carried out by local contractors, who had the full support of LASSA architects and their experience in digital design and production of non-standard elements.

Namely, the architects cooperated with a company specializing in polystyrene products, starting from industry to fishery products. This strategy enabled off-site production using digital cutting important structural elements such as the concrete formwork used to form wavy wall, but also for the elements of landscaping and custom furniture.

Lightweight formwork enabled easy transport and installation in just a few days and with reduced human resources. After pouring the concrete and forming a corrugated wall, all the formwork was cut and used as insulation between the wall cavities and the ceiling.

They were used throughout the project local materials, concrete, terrazzo and products from the local marble industry.

Graphic attachments

Situationi plan

Situationi plan

Ground floor base

Ground floor base

Factography:

  • architecture: LASSA architects
  • location: Metoni, Greece
  • surface: 200 m²
  • years: 2021.
  • photography: NAARO


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!