Wooden metro station in Naples as a counter neighborhood of concrete and glass

The new station was created out of a desire to create an organic contrast to the neighborhood of the 70s designed by Kenzo Tange.

Studio EMBT from Barcelona signs the project of the metro station Centro Direzionale in Naples, which is currently under construction. This station is being built in the Neapolitan neighborhood, which was designed by the famous Japanese architect Kenzo Tange in the 70s of the last century. However, architect Architect Benedetta Tagliabue of EMBT decided to station made of wood as an organic contrast of the neighborhood dominated by glass buildings and concrete.

Related links:

Kenzo Tange’s design, however, did not prove to be successful because it is very different from the rest of Naples.

“Kenzo Tange designed the Centro Direzionale as a neighborhood dominated by glass skyscrapers and a large square, which is very much in line with the 1970s. However, this design does though did not prove successful because it is very different from the rest of Naples, “said Benedetta Tagliabue, founder of the EMBT studio.

Instead of Tange’s architecture, the architect found inspiration in old Naples.

Desolate and dangerous

“This is a place where there are a lot of offices and business space, but it’s five o’clock in the afternoon very desolate and dangerous. That is how the idea arose to build a new station there and to connect it with a new metro line, as well as to try to introduce a part of nature and a part of the original Naples into this artificial part of the city, “Tagliabue explained to The seas.

A large new station is being built above the existing underground metro lines and will replace the previous building, which was little more than a mere canopy that covered the staircase.

Laminated wood and classic aesthetics

Tagliabue explained that they used the existing concrete structure and pillars for the project, which they only used added wooden pillars and beams.

The characteristic and unusual shape of the cell was obtained by application of laminated wood (CLT), and the width of the rail tracks conditioned the spans of the corrugated structure. The use of laminated wood made it possible to achieve the desired shape of the beam.

Vaulted ceilings also allude to the classical aesthetics of railway stations, while the whole form of the station aimed to create the feeling of “walking in the woods”.

“What we want to achieve here is a kind of organic square – like the feeling of walking in the woods even though you are in a very artificial business environment,” Tagliabue said.

Challenges in realization

Centro Direzionale is one of several new metro stations designed by many international architects for the city under the slogan “AAA-architecture, art and archeology”, and each station really contains elements of art and archeology, in addition to being a new architectural work of the city.

However, the whole project has led to delays in the construction of many stations, and some of them, such as the one designed by Studio Fuksas, still remain functioning as a museum, given that they are on site excavated remains of an ancient Roman city.

Centro Direzionale did not have this kind of “problem” because it is located in a newer part of the city, but it is construction suspended due to coronavirus pandemic, and Tagliabue points out that there were other problems that led to the delay.

“As part of the project, we also envisioned a garden, which they are now trying to leave out, because budget is always an issue. I really hope that the garden will not be eliminated, because it is really important and it shows that we want to try to make this a place of nature, ”said Tagliabue.

Art installation on the roof

The station should also contain an art installation on the roof which will show the face of an archeological work found in Pompeii, which would be in line with the slogan of the project “AAA – architecture, art and archeology”.

The exact date of completion of works at the Centro Direzionale station has not been announced yet, and the architects point out that the project started in 2004 and that the Neapolitan way of working is not easy, so one must be very patient.

Photo: Paolo Fassoli

When you are already here…


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!