What does the interior of the new home of Radio-Television of Vojvodina look like?

We peeked into the interior of the new RTV building in Novi Sad, which has five TV studios, a central desk, and universal offices, all connected by an atrium that extends the entire height of the building.

When we toured the construction site of the new RTV building more than two years ago, our first impression was that it was a truly fascinating space with a huge 600-square-meter TV studio dominated by large-scale steel gratings.

Seven months after our first tour, symbolically on the 70th birthday of television, that is, on November 25, 2019, the first signal from this object is released although the building was not fully equipped at the time. The new home of RTV was moved in in January 2021, and now we have the opportunity to see what the interior looks like when everything is finished.

The first-prize winning work in the competition from 2014 for the conceptual design of the building is being signed Dragoljub Kujovic i Rista Dobrijevic, while the interior is the work Nikola Martinović from the N-MARTIN project studio.

Great view of Novi Sad from the lounge

The atrium of the full height of the building is dominated by a large INSA wall clock with a diameter of six meters.

The RTV building is functionally organized in three connected wholes: the first unit includes a production-technological block, the second a business-administrative block, and the third represents a closed atrium / warm connection between the first two blocks. It is this part that impresses at the very entrance because it is the size 12 × 46 meters and extends the entire height of the building.

In addition to the reception desk, the atrium dominates large INSA wall clock diameter of six meters as well pendants in an irregular layout that further illuminates the space.

In the closed atrium, direct communication connections were established (pedestrian connections / bridges) i atrium balcony in places where it is necessary to achieve the fastest possible connection between the technological part on the one hand and the editorial, program and administrative spaces on the other hand. In the basement of this unit there is a large radio and drama studio.

Full height atrium

Workspace as scenography

It is located in the production and technological part five TV studios from after 600, 230, 180 and two per 100 square meters with appropriate video and audio directing and accompanying spaces.

There is also a music studio and two universal sound studios, studios and directors for broadcasting radio programs, as well as directors for broadcasting TV programs with the main technical control.

Lounge as scenography

The RTV building in Novi Sad is functionally divided into two units connected by a central atrium.

It is also located within the production and technological part central desk for the production of news programs including web, montages, of studios and spaces for editors and meetings separated by glass partitions. It is also planned to broadcast shorter shows or contributions from the desk itself workspace as a scenography.

Spaces for storage of technological, energy and air conditioning equipment, archives and warehouses are also part of the production and technological part.

Ground floor base

Acoustic and antistatic properties

The interior is designed so that the emphasis is placed on functionality but also on the technical needs of the television. Thus, for example, the concrete walls in the production part are lined with stone wool on a steel substructure with rubber spacers on which gypsum boards and sound absorbers are then hung. Thus, they are much needed acoustic properties which are necessary for quality broadcasting.

In the new home of the Radio-Television of Vojvodina, the quality of the installed materials was taken into account, so in most of the space the space was placed on the floors. PVC and LVT antistatic floor from Tarkett, while in a large music studio in the basement it is built-in parquet.

Central desk

Office part

The business program part of the building consists offices and universal office spaces for editors and journalists of different sizes according to the needs of individual newsrooms. There is also multimedia hall for ceremonies, promotions, presentations, lectures and trainings.

Meeting office

Playing space

Within the business program part of the building there is also restaurant with distributive kitchen and cafeteria which is solved with a dark wooden upholstery and chairs in different colors that play space.

Cafeteria

Spatial markings and visual communication were done by the studio 3 oranges design from Novi Sad.

View of the atrium
Interior space O radio
Archive
Hair salon and makeup shop

Building on Mišeluk

The 17,300-square-foot RTV building is located at Micheluk – a location according to which the city of Novi Sad is just beginning to open. The Novi Sad (kovid) hospital is currently being built near this building, as well as numerous residential buildings that you can see on the construction site map. Therefore, we can expect that the panorama of Mišeluk will soon change completely, and that one visual benchmark will be the new home of Radio-Television of Vojvodina.

New building of Radio Television of Vojvodina; Photo: Relja Ivanić

Factography

  • name: New home of Radio-Television of Vojvodina
  • the city: Novi Sad
  • authors of interior design: Nikola Martinovic – N-MARTIN project studio
  • year of design: 2018-2019.
  • year of realization: 2020.
  • surface: 17.300 m2
  • photographs: TEMMA TRADE

Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!