Transformation of the area around Branko’s bridge

Secretariat for Urbanism and Construction Affairs of the City of Belgrade announced a public presentation of the urban project for construction of an underground public garage between Fruškogorska and Brankova streets. As stated in the project, it is planned transformation of the existing green area with the Obelisk along Branko’s bridge, in a representative public space at the entrance to the city – a multi-storey public building and a square with elements of park landscaping, under which a public multi-storey underground garage is planned.

Belgrade – illustration (Photo: Pixabay.com)

It is planned to build five underground floors, organized in 10 semi-levels. Garage capacity is 384 PM, total BRGP 13,412m². In addition to parking areas for passenger cars, the garage provides parking for a minimum of 20 bicycles, chargers for electric vehicles, official, auxiliary and technical rooms.

The area within the boundaries of the urban project is 7,232 m2, and the construction of an underground public garage, a facility in the public interest zone (central facilities and access to the public underground garage) and a square with elements of park development is planned.

– With the realization of the planned purposes, the block will be transformed into an attractive and visually recognizable city benchmark at a specific location, in accordance with the valid PDR of Kosančić’s wreath. Within the areas of other purposes, three existing residential buildings are kept in the block, on the belonging plots – it is stated in the project.

The phased realization of the subject location is planned. In the first phase, an underground garage will be built, in phase 2a a square / park, and in phase 2b a building in the zone of public interest. In the third phase, the construction of the plateau is planned.

Two car accesses to the garage are planned, according to the principle of entry / exit, directly from the ring roads – from Frushkogorska and Brankova streets. Pedestrian accesses to the garage were realized within the public areas on the roof of the garage in accordance with the dominant pedestrian flows in the area.

– The roof of the garage should be arranged on the ground floor and functionally as a green area, in which it is necessary to adequately fit the existing monument – the Obelisk. The minimum percentage of green areas is 40%. Tiling, landscaping, lighting, and equipping with elements of urban furniture are planned – it is stated.

Given that a public garage is planned that generates certain flows to and from the garage in and around the streets, it is planned reconstruction of the intersection of Pop Lukine and Frushkogorska streets.

The ground floor of the building with pedestrian entrance, ticket office and staircase is designed in the spirit of modern architecture, reduced forms with an emphasis on materials and details used, so that the building merges with the surrounding greenery and the planned arrangement of the future square. As the future building with orientation floors P + 5 is planned at that place, it is planned that this part of the ground floor will fit into the future concept and appearance of the newly planned building.

He is an investor City of Belgrade, financier CSI Parking Investment DOO, and the holder of the development of the urban project Center for Urban Development Planning CEP. The public presentation of the urban project will last until March 9, 2021.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!