The winning solution of the town square in Priboj

The square in Priboj will open towards the church and the river, and the cascade will be enriched with greenery and water that flows from the ground floor down the steps into a gentle waterfall.

The space in Priboj, intended for the reconstruction of the square, is a fragmented space that is does not see it as an urban whole. The envelope of the square itself, which should define the space, is not precisely determined. While the built front on the west side is completely revived with contents, the eastern front, which also includes the House of Culture under construction, ie the shopping center, has a significantly reduced intensity of activities.

The problem of functioning in that space is further deepened terrain denivelation in the form of a steep scarp which leads to the basement area with locals, making this zone insufficiently accessible and poorly visible from the level of the current plateau – the area of ​​the square, muted as well as unattractive to potential users. For that reason, the bars are currently out of order.

Problem s pijacom

As a basic problem in the central area of ​​the square, the market is recognized with accompanying facilities such as food kiosks, and various goods, the so-called flea market. This spatially undefined whole occupies a large area, with poor organization and poor conditions for use and maintenance.

There is a noticeable problem lack of adequate space for the sale of domestic and food products, as well as gathering places for the local population.

The dominant axis of movement is Nemanjina Street, while the side streets that access the parking space and the river organic and disorganized. These are unclear traffic flows with poorly organized parking. The connection with the promenade on the river Lim is not directly realized. The entrances to the House of Culture under construction and the shopping center are not sufficiently accessible and visible from the plateau.

Due to solving all these identified, a competition was announced, which he won Termoprojekt doo from Belgrade in whose team they participated Milos Puric, Mila Joksimović, Maja Vasilev, Ana Nenadić i Jasmina Pavlović.

Church as a focal point

What was the goal

The task of the competition was to create an urban-architectural solution for the center of the new part of the city with the conceptual solution of the city square in Priboj, which will be the starting point for urban renewal of the subject area in the context of sustainable development.

The goal was relieve the space from motor vehicles, reorganization of traffic flows and the formation of a multipurpose square and pedestrian zone, which will represent the center of social and cultural events and social contacts, and which will visually and functionally represent a whole with a broader context.

In addition, in a narrower sense, the task of the competition was also transformation of public areas, ground floor, landscape and ambient landscaping, with recognizable, attractive urban elements in the context of creating a recognizable identity, attractive to different groups of users, throughout the year.

Opening to churches and rivers

The initial idea of ​​the team from Termoprojekt during the development of the solution was opening the square to churches and rivers. Due to the character of the geometry of the space, as well as due to the fragmented plan of the surrounding buildings, there were difficulties in precisely forming the envelope of the square. For that reason it is the church, as a significant element in the space, chosen as the focal point. In this way, a spatial concept is formed that radiates through the space of the square, from the direction of the church as a visual dominant. In this way, all directions and entrances to the buildings on the square, such as the Lim Hotel, the House of Culture under construction, ie the shopping center, as well as the connection with the river, were integrated, and a single whole was formed.

The concept envisions expanding the excavation around the basement floor of the mall in order to activated locals which are located in that space and which are not currently functioning. Bearing in mind that this is the only access to the locals in the basement and that it is possible to rearrange them, this zone next to the building has been recognized as a new gathering place for visitors. The premises in the said zone are intended for service facilities, such as food outlets, which were located next to the market. Along with the entire space in the basement level, there is a food court with the possibility of transforming the space and adapting it to certain cultural events on a smaller scale.

Market zones

The church, as a significant element in space, was chosen as the focal point.

This is how it was created the basic spatial division of the square into a zone at the level of the elevation of the current plateau, which is a free area and is permeated with zones with paving, greenery and water strips and a level plateau at the basement level enriched with various facilities. The space in front of the Lim Hotel and the entrance to the building, once planned as a House of Culture, is designed as free paved surface relieved of contents, intended for events and manifestations with a larger number of visitors.

The existing market has been moved from the plateau on which it is currently located. The new market space is located at the level of the so-called basement. House of Culture, next to the space with bars, below the entrance to the shopping center.

Green market implies semi-open, covered part with counters, zenithally lit by lanterns, and closed part intended for the sale of meat and dairy products. In special situations, it is possible to expand the market sales space with mobile stalls in the basement, outside the covered space provided for the market. In this way, spaces for trade and services are grouped and united, and new spatial and functional connections with the shopping center are realized.

Horticulture solution

On the site of the existing entrance, it is planned to build a plateau, the entrance to the shopping center, which also covers the market.

The covering of the market is planned at the elevation of the entrance to the so-called The House of Culture, by intervening-demolishing the existing dominant entrance. At the place of the existing entrance, in the approximate size of the market, it is planned construction of a plateau, the entrance to a shopping center that simultaneously covers the market. From that plateau, right next to the building, a side passage to the promenade on the quay is provided.

It is planned relocation of the so-called flea markets from the area square. The newly designed market and the existing bars within the so-called The buildings of the House of Culture represent a functionally integrated whole in the basement, which is accessed through a cascading denivelation, with a staircase and ramps.

Delivery of goods is done in the early morning hours via a two-way ramp that descends to the level of the basement from the direction of Limski quay and Limska street. After the end of the market, the same approach is planned for the maintenance services – market cleaning.

Stationary traffic – parking areas, are located in the southeastern part of the whole (south and east of the square), next to residential solitaires, with new reorganized traffic flows.

The newly designed market and the existing bars within the so-called the building of the House of Culture

Urban identity

The character of the new square is conceptually resolved respecting the needs and habits of the inhabitants for the previous way of using the subject area, but with reorganization, regeneration, arrangement and improvement of the space so that the new square becomes a recognizable whole that will increase the attractiveness of the center of the settlement.

Existing shortcomings of the space, such as denivelation and basement space next to the House of Culture, have been accentuated and turned into a quality space, creating the recognizability and uniqueness of the space.

Cascading the terrain

The cascade move enriches the presence of greenery, water that flows from the ground floor down the stairs into a gentle waterfall and discreet lighting that gives a special character to this ambience.

In this way, the contents are functionally zoned and gradually “exit” from the premises in the basement to the square. The same applies to the contents of the market, which in certain modes of use can be extended beyond the dimensions of the canopy, and within the plateau at the basement level.

The cascading of the terrain, achieved by stairs and ramps, is designed so that access to the market and shops in the basement of the building is provided to all users, in accordance with the regulations of accessibility.

The move of the cascade enriches the presence of greenery and water that flows from the ground floor down the stairs into a gentle waterfall

Intervention on facades

It is included in the newly designed solution intervention on the facades of the building of the House of Culture. Considering the great disunity of the facade of this building, both in terms of horizontal and vertical continuity, as well as the position of the building and the dominance of the square space, the newly designed solution envisages a certain type of minor intervention on the facade of the building. harmony and rhythm and spontaneous interventions are evident.

The most economically acceptable type of intervention, which would bring the biggest change in terms of a better experience of the space itself, would be the installation secondary facades in the form of a mesh on the substructure (mesh facade). This is an intervention in which nothing on the original facade would have to be changed, but only its shortcomings would be covered, and the emphasis would be shifted to the secondary facade and the newly formed openings, frames and illuminated details in it.

Also, the change of the front of this building and its experience would be contributed by the activation of the premises in the basement, connecting the contents of these restaurants with the square, expanding the current “scarp” and thus expanding part of the square at the basement, as well as activating the space below the entrance. shopping center by assigning a market function to that part.

With the planned interventions, both visual and functional in nature, the experience of the square would be greatly improved. The building would not be isolated from the square space as is now the case it would already become an integral part of it both visually and functionally and would form a single whole with the square.

Graphic attachments

Factography:

  • name of the project: Urban-architectural solution of the center of the new part of the city with the conceptual solution of the city square in Priboj
  • competition form: Open, project, single-level and anonymous
  • the city: Priboj, Serbia
  • client: Municipality of Priboj
  • raspisivači konkursa: Municipality of Priboj and Serbian Chamber of Engineers
  • author team: Termoprojekt doo, Belgrade; Milos Puric, Mila Joksimovic, Maja Vasilev, Ana Nenadic, Jasmina Pavlovic
  • jury members: Dragana Vasiljevic Tomic, Bozidar Manic, Marica Mijajlovic, Djordje Milic, Nevena Vasiljevic, Ekrem Hodzic
  • year of design: 2021.

Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!