The urban-architectural competition for the area near Slavija has been completed

By awarding prizes for the highest quality works the urban-architectural competition has ended, which should see the potentials and offer a solution for further development of one of the most unurbanized blocks on the exclusive Slavija-Kalemegdan stretch. It is a block surrounded by Kralja Milana, Kralja Milutina, Nemanjina and Svetozara Markovića streets, and the competition includes an unarranged part between the existing NBS building and Kralja Milana Street.

Slavija competition – first prize: AKVS architecture

The first prize in the amount of 15,000 euros was awarded to the author team “AKVS arhitektura” which consisted of Andjela Karabasevic Sudzum, Vladislav Sudzum, Ana Petrovic, Marija Matijevic, Aleksa Bekic and Zoja Milic, while the second prize of 10,000 euros was won by the studio “Studio Margery”. and authors Alen Gvozdenovic, Dusan Milovanovic and Djordje Avramovic. The purchase of two more works was approved, and the competition was organized by the organization Society of Architects of Belgrade.

The space developed in this competition is currently completely neglected in terms of urban planning and architecture, and its urbanization should contribute to the definition and completion of the entire Slavija Square.. The task is all the more challenging because it is a city block where the dominant position is occupied by the contextual building of the NBS, as well as several buildings of interwar architecture that all need to fit into a coherent and functional whole.

Award-winning solutions offer different approaches to spatial design, where the winning work offers a mono-block solution, and the second prize a two-tract building in the shape of the Cyrillic letter L. In both cases, the plots would be united for the construction of one multifunctional facility, which would be on the longer side along the regulation line towards King Milan Street. Although there are no protected buildings in this block, the fact that valuable facades of the buildings that are currently located on the wing of the building overlooking the Manege Park is especially commendable with the first-prize winning solution.

Slavija competition - second prize: Studio Marguery

Slavija competition – second prize: Studio Marguery

According to the program of the competition, the existing maximum number of floors in this area is Pr + 7 + Ps, however, the authors are left with the opportunity to review this program. The winning solution in this regard offers a solution with accentuated angles and the formation of two smaller towers at both ends, while the central lamellas are lowered to the first floor P + 5. In that way, better quality sunshine is provided for all housing units, but also for neighboring buildings. Two smaller towers with 13 and 14 floors each are future benchmarks, while the roof of the lamellas with lower floors was used to form the roof garden.

Purpose in this area envisages the construction of a mixed city center, however, according to the requirements, we see that another residential building is being targeted, which will be functionally adapted through the commercial ground floor. Of the other functions, the winning solution is planned for one smaller business wing in the part towards Manjež Park, while the second-awarded solution envisages public functions inside the block and on the roof of the building.

In architectural terms, the first-prize winning solution shows the biggest shortcoming in the part of the building that faces Slavija Square. The strange solution of the double tower on Slavija and the tower towards the neighboring building leaves the impression that the solution did not take into account the significance of that view. It should be noted that other awarded works have a similar problem, with all the restrictions set by one residential building. The symmetry of the winning solution, which is determined by two towers at the corners of the block, orients the building towards King Milan Street, which actually puts out of focus the visually most prominent part of the complex. This design on the south wing is out of context and is more suitable for a side street, rather than a solution for the most important city square.

Slavija competition - redemption: ARHINOVA

Slavija competition – redemption: ARHINOVA

The façade is made to best match the neighboring Hilton Hotel, using white alu-bond profiles, with French windows and sunshades. A glass wall-curtain is planned on the corners of the building, and the apartments will also have loggias or terraces of different sizes. Tenants will have access to other facilities within the building, including a spa and gym that open onto the roof garden, and a garage with 250 parking spaces is planned below the building.

This architectural competition was held at the request of the company Royal House, and the four awarded solutions will serve as a basis for further elaboration of the project and preparation of planning and technical documentation.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!