The plan to build a solitaire near Prokop was rejected

Railway City’s detailed regulation plan for the construction of two solitaires was rejected 50 and 80 meters high in the settlement of Stjepan Filipović, across from the Prokop railway station. Representatives of the citizens also attended the closed session of the Planning Commission.

Prokop

Prokop (Photo: Urbanistički centar doo)

The tenants have been fighting against this construction for six months, and now the space will become a public green area, and the new PDR will be adopted at the session of the City Assembly at the end of January.

Numerous months of gatherings and protests of citizens, but also talks in the Government with the Prime Minister Ana Brnabić and the main city urbanist Marko Stojčić, finally bore fruit. Also, the well-argued remarks of the expert team, which represented more than 1,500 dissatisfied tenants in conversations with the authorities, were accepted as valid, and the main conclusion is that with the construction of the solitaire, the famous landslide could “work” again.

– Yesterday, the commission came to the conclusion that the objections of the citizens were accepted from the public insight, so the construction of facilities and all other solutions are deleted from the draft PDR – the representative of the tenants, Jelena Dinić, points out. – The future purpose of the plot will be a green area, and the CIP facility is defined in the plan as existing with the purpose of a social center. This PDR will be adopted at the next session of the City Assembly at the end of January. Although yesterday’s session was closed, four of our representatives were present, which gives it even greater legitimacy. The investor will certainly build a station building on Prokop, as previously planned, but not solitaires.

As the detailed regulation plan for this part of the capital was made public, the citizens rebelled, and the Faculty of Civil Engineering also joined the discussion. They then prepared a study on geotechnical conditions for the purpose of making the PDR, thanks to the remarks of the tenants, within the early insight, in which it was clearly stated that the construction of the complex will affect the stability of the slope during construction and use.

Older residents of the settlement of Stjepan Filipović, which consists of five multi-storey buildings and one five-storey building, remember the landslide that was activated in the 1970s, during excavations to widen the plateau of the future railway station. On that occasion, along the complete plateau, where the construction of the solitaire is now planned, cracks 15 to 20 meters deep, up to five meters wide, opened. The landslide was then repaired with the help of a reinforced concrete retaining wall.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!