The minimal loft that looks like a private museum

White walls, uniform floor, hidden light sources in the ceiling – the home of an art lover speaks a essential language, very close to that of museum exhibition spaces.

The neutral finishes have been chosen to enhance the chromatic and material richness of the works collected with passion and proudly displayed, a rich collection ranging from tribal objects to contemporary sculptures, with interesting forays into the world of painting, graphics and an attentive eye to design.

The loft is located in the former industrial area of Amsterdam and, thanks to the complete absence of partitions or load-bearing elements, it has not imposed any kind of distribution constraints. The project was developed by the studio i29 in close collaboration with the client.

Photo di i29 / Ewout Huibers

The intervention with the greatest impact is the large full-height cabinet that alternates open compartments with container doors and acts as a backdrop to the living area. The library is full of books and volumes of all kinds and, in the higher shelves, collects works by Lidy Jacobs, tribal statuettes and various polychrome ceramic totems Ettore Sottsass.

In front, in the colorful conversation area, is the Polder sofa by Hella Jongerius for Vitra, next to a black leather office armchair.

The furniture also integrates one scala light that leads to the mezzanine, where an airy study has been created because it overlooks the living room, and a bedroom with an ensuite bathroom.

The different environments follow one another naturally, there are no doors to separate the rooms because the whole wing is “private” by virtue of its elevated location. The absence of closures helps to perceive the depth of the space, making it bright and pleasant to live.

Beyond the bookcase block, the real fulcrum of the house around which the entire functional organization revolves, there are the dining room and the kitchen. The materials chosen are, again, the natural wood in light essence combined with glossy lacquer.

The food preparation area is delimited by a double-faced showcase with unique objects and a 1970s lamp by Gruppo ARDITI and Gianni Gamberini for Nucleo. With extreme naturalness, the apartment breaks down the boundaries between private space and gallery, transforming itself into a sort of private museum for a few close friends.

See also:

In Genoa, the house (without doors) of a sea dog

In Milan, 55 square meters overlooking skyscrapers

The minimal white and gray attic


Source: Living by living.corriere.it.

*The article has been translated based on the content of Living by living.corriere.it. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!