The mini penthouse for singles designed as a house by the sea (even if the sea isn’t there)

It is said that it is not wise to live on illusions, but illusions often help to live. And how can you have a house by the sea when the sea isn’t there? The architect took care of it Gonzalo pardo of the studio Gon with the renewal of this 30 sqm studio apartment in the central district of Lavapiés in Madrid, a few steps from the Centro de Arte Reina Sofía, a museum that preserves, among other things, the Guernica, Picasso’s masterpiece.

The apartment, designed for a music-loving journalist, deliberately transmits the atmosphere of a beach house, the memory of a ship’s cabin, or the suggestion of a swimming pool, a theme dear to Pardo, already developed (and even there it was a “trick”) in the apartment designed for himself, published on the Living website.

In this case, the project was called precisely “beach house” even if the sea is at least 300 km away, it is also pompously defined as “attic” and, in fact, has the characteristics of both types, albeit on a smaller scale.

Maxi is the amount of light that enters through windows and skylights, the sense of openness amplified by the mirrored wall, and the atmosphere that can be changed depending on the mood. A sort of scenography with the large curtain-curtain that opens and closes transforming the space and, if necessary, it conceals the entrance, the service and storage areas, enclosing the environment in one continuum unitary.

Photo Subliminal Image

After the restoration, the final image of the apartment is that of a large room enlarged as much as possible, thermally efficient, with everything you need close at hand, including one pocket terrace inserted in the roof where you can sunbathe or dine above the roofs of the Spanish capital.

Lo outdoor space is a continuation of the indoor one, treated with the same ceramic covering material that becomes a seat to welcome friends or to lie down to read. The sleeping area was instead resolved as an alcove, an “anthracite lacquered cave”“, With above the roof openings from which you can look at the Madrid sky both day and night and in which the three colored LED strips of different lengths are a tribute to the works of the American artist Dan Flavin.

The few elements that make up the furniture (literally – says Pardo – just a tableor, three chairs, an armchair, a bed and a lamp) have the common denominator polyurethane paint floor in brilliant Klein blue that extends throughout the house, understood and intense as a seabed from which the furniture emerges.

This house was born as a housing need resulting from the confinement due to last year’s lockdown. “It is the ideal place for a person who lives alone – says the architect. A particularly pleasant space in solitude, an injection of domestic optimism which, as in the song about time and silence (Tiempo y Silencio) by the Cape Verdean singer Cesária Évora, “represents a new beginning”».

SEE ALSO:

Like a hotel room: 27 square meters in Paris, design reduced to its essence but with precious details and intense atmospheres

35sqm in London, where there is room for everything, in the Kensal Rise neighborhood near Notting Hill

Colored rooms and flexible spaces: the free spirit of 1980s Movida relives in this apartment designed by architect Gonzalo Pardo

Living © RESERVED REPRODUCTION


Source: Living by living.corriere.it.

*The article has been translated based on the content of Living by living.corriere.it. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!