The dream studio is a 30 sq m cube overlooking the sea

A privileged observatory on the sea, inserted in a frame of old fishermen’s houses in the historic fabric of the Ligurian village of Parasio, Imperia. “I needed a space to work, I found it in a completely original way: the knocked down door of a ruin invited me to look around”, he says Davide Andracco the encounter with what would become his studio. A place with particular characteristics, a long-abandoned building that fascinated the architect since he was a child and led him to fantasize about a possible redevelopment intervention. The project is an exercise in the interpretation and recovery of a historical artifact, originally a shop built around 1600, which here returns to being a work space and, if necessary, small compact housing solution of 30 square meters.

title=
Photo Anna Positano

The renovation was long and laborious, especially for the context in which the property is inserted. The heart of the intervention inside is a blue cube, a minimal and multifunctional element of about 5 square meters, which contains and distributes the various functions: it separates the innermost private area from the one in front intended for professional activity. On the right is the bathroom, covered with blue mosaic tiles, with white sanitary fittings and taps; on the left, an essential and retractable kitchenette. The front part houses a bookcase while the cover can be used as a storage space or used as a sleeping area.

“I TRIED TO OCCUPY THE PLANT AS LESS AS POSSIBLE, ENHANCING THE RELATIONSHIP BETWEEN THE INSIDE AND THE EXTERNAL SPACE, AND THE SEA”

DAVIDE ANDRACCO

The main brick facade was replaced with one large arched window which restored the original elevation and opening. The study remains clearly visible from the outside in continuity with the public space in front, protected only by the corten iron grate divided into four doors that can be opened in multiple solutions according to need and which functions as a curtain, to shade, create privacy or security. There is practically no division between inside and outside, the connection with the blue horizon of the sea is direct. One last note again in blue: the sculpture of the little man sitting on the edge of the roof was created on the occasion of the inauguration of the space but was adopted by the village becoming a permanent presence that scans the horizon.

Living © RESERVED REPRODUCTION

The Living newsletter: styles and trends for your home


Source: Living by living.corriere.it.

*The article has been translated based on the content of Living by living.corriere.it. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!