the apartment in Rome is an imaginary museum

The floor has a liquid effect reminiscent of a “gray sea” and conveys the sense of freshness desired by the hostess, to which the architects have added texture and design. A declination of gray at the same time present and light, “a color usually dull, which almost never enters our works” – tell Vincenzo Tattolo and Martino Fraschetti from the Roman Layer Study – which here instead contributed to creating a cold environment but with surfaces with soul and irregularities. A hand-glazed terracotta, laid in a herringbone pattern – not a technical material such as a resin or a micro cement – which subtly refers to the Mediterranean as they had done in the apartment with terrace also made in Rome, published on the website of Living.

“There are four main themes on which we work together – the architectural elements, the surfaces, the decoration, the furniture, which we present with four evocative images that act as a beacon for the whole project”, tell the Strato of their modus operandi. In their work they always try to fully interpret the customer while remaining recognizable, and this house is no exception, 90 square meters in the historic Testaccio district of Rome, inhabited by a thirty year old of Canadian origin who deals with the international relations of a large organization. The initial brief changed along the way with the arrival of the pandemic: “We were asked to design environments with different and flexible functions”, for this reason the second bedroom (usually for guests) has been transformed into a workstation to work more and more in smart mode from home.

Photo Serena Eller

The subdivisions in wood and squared glass (partly movable) have a 1950s flavor; they were strongly desired by requiring a large architectural design. They are used to create a precise subdivision between the living areas (corridor, kitchen, living room) and instead leave a total fluidity of the spaces when open; a division that guarantees privacy but, at the same time, helps to diffuse the light in the various environments.

The size of the house led the architects not to weigh it down with an excessive number of furnishings but with one refined and non-trivial selection of Italian vintage pieces from various eras for which the Roman showroom was involved Ample. An exercise to combine a Cassina sofa with an original 1960s Gae Aulenti chair, modern lights with others in custom raffia, the Swedish chair with the bold graphic fabric by Simone’s Livio. «The house is bright, personal and curious but the fundamental theme here is the atmosphere that we have managed to create. Like in our Instagram account, too in the projects we try to compose an imaginary museum of elements, quotes, design, which is a continuous research», Conclude the Strato.

SEE ALSO:

Light, color and a touch of magic: two creatives and their home in Turin

In the manner of the masters: the bourgeois house in Milan reinterpreted by combining precious materials, furniture from the 20th century and contemporary design

The sustainable lightness of transformation: A house designed for living and working, with bespoke and design furnishings and lots of books

Living © RESERVED REPRODUCTION


Source: Living by living.corriere.it.

*The article has been translated based on the content of Living by living.corriere.it. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!