So intimate, so open, so ours … the courtyard house

It is a square within a square and still within one more square. The courtyard inside the house, and this within 21×21 meters of the plot. In Son Serra de Marina, a coastal town in the north of Mallorca, with the architects Vicenç Mulet (VMA) for the basic project and Miquel Serra (Negreta Arquitectura) for the executive, the construction management and as a surveyor, ca n ‘Uli offers an image that is as simple as it is pleasing. It is above all a question of proportions: any size is designed according to the golden ratio, which for some reason since antiquity is considered the most harmonious, the most pleasing to the eye. This is how this courtyard house was designed, which in the Mediterranean tradition guarantees privacy when you want it and facilitates climate management.

But that’s not all. Many other factors contribute to making it so enjoyable. It contributes a height that is very reasonable, very human. The visual simplicity of the street contributes to this, enhanced by the composition that forms between the large door – which can be open or closed – and the two barriers of the wall – vehicle entrance and foot entrance -, the height of which it follows the tradition of the area not to close the properties beyond doing so with a boulder to sit on. To the green of these elements is added a careful choice of vegetation as austere as the 110 m house that surrounds it.

And green is life. We find this fresh green in Ca n’Uli inside and out: in the kitchen, in some furniture and in all the blinds. Shutters that are a key element in the home not only because of the presence that gives them their color, but because, together with the stained glass windows, they run to hide inside the walls, to hide completely, until to the point of changing the perception of the house. When everything is open, in Ca n’Uli the exterior and interior spaces are confused, and the house becomes a kind of porch, with its privacy protected by the courtyard, which can also be opened to one side, the other or both of us. This is a very practical option to manage the strong winds in the area and stay, inside the courtyard and the house, always sheltered.

Owners say the patio also serves as a sundial. The shadows of the walls, as well as those of a reed that is put in in the summer and taken out in the winter, mark the passage of time. On one side, a small swimming pool with a discreet fountain allows you to cool off with as much privacy as you want.

Ca n’Uli is a sober and cheerful home. These were the conditions of the owner: austerity and being able to manage privacy. The architects Vicenç Mulet and Miquel Serra have also done some saving work that contributes to the image of the house: the pavement of the courtyard, made of limestone, covers part of the walls and marks the most humane proportion. On the floor, inside the house, a continuous terrazzo made in situ it brings together tradition and contemporaneity.

Easy means comfortable

Ca n’Uli is an easy house. It’s easy to live in, move in, get in and out, it’s easy to maintain. It is a good size, just right for the needs of the couple who live there. They are 110 m from home; bigger would be more work and more spending. It’s not necessary. The house and the courtyard – or just one of them – open as fast as they close thanks to the agile system of large shutters and sliding windows. In a short time, the reeds are placed in the courtyard to generate the essential shade for the summer, as well as being easily dismantled so as not to lose any of the winter sun. The continuous terrazzo of the inner pavement, as well as the limestone of the exterior, are of little maintenance. Like gardening, fair, well-chosen. Both the owner and the architects, Vicenç Mulet and Miquel Serra, understand that everything that is easy is comfortable. And they worked to make life at home as enjoyable as it was easy.


Source: Ara.cat – Portada by diumenge.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by diumenge.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!