Impressive residential building V1 as a new city landmark of Nis

Blinds, steel “V” pillars and accentuated bay windows are just some of the elements that give an authentic look to the building erected near Nisava.

Through many years of practice, KontraStudio he sought to create buildings that would, in a functional and architectural sense, shift the level of residential architecture in Nis. This was also the main motive that guided them through the entire process of design and execution residential building V1 located in Vojvodjanska Street near the Nisava River.

Although the concept of a condominium is not widely represented in practice in Nis, the leading idea was precisely creating a modern place to live which will offer the comfort and privacy of your own home but also the enjoyment of additional shared facilities.

The south facade has acquired the character of a symbol by which this residential building becomes impressive and recognizable.

In the aesthetic sense, the main feature of this building is multi-layered. Application of different materials, playfulness in height regulation as well as combined full-blank give an authentic and striking look to the whole building.

The southern façade, which faces the river, has been given larger façade openings in the form of windows and terraces facing a quiet zone of green areas.

“This facade, due to the characteristic layout and relationship of openings and walls, it seems acquired the character of a symbol by which this residential building becomes striking and recognizable. ” – say the architects from KontraStudio for our portal.

Facade art

In the functional sense, the building is one storey Po + P + 3, designed so that the large apartments face the southern part of the plot with a view of the river, in the middle of the building are apartments of medium size, while the northern part is oriented to smaller apartments. It is possible to double orientation of all apartments or even triple, which significantly improved the quality of housing.

Special attention in the design of the building is focused on facade art. Considering the wider environment, in the design of the building, the aim was to break up larger façade planes using different materials, colors and shapes.

By decomposing the volume of the building, intimate spaces were created in a size suitable for forming terraces with with a panoramic view of the river. The asymmetrical arrangement of the terraces and the uneven arrangement of the openings on the façade contributed to the dynamic aesthetics of the building.

The building is cascading into two intertwined units.

The plot is located in the immediate vicinity of the river Nisava, in the residential part of the city where family construction is dominant, where the plan envisages the transformation into multi-family housing construction on the lower floor.

In order to better communicate with the environment, the facility is cascading into two intertwined wholes. The visual connection of the facade openings was difficult “Shredding” of facade planes, which is partially present in the architecture of residential buildings in the area.

Accentuated bay windows and dominant steel “V” columns

The building was made as a classic masonry structure with accentuated bay windows and dominant steel “V” columns at the entrance parts of the building.

The roof is in one part made as a green roof, with low vegetation, in order to improve the energy efficiency of the building.

Facade walls are treated as contact facade with a layer of thermal insulation of 15 cm. As a final layer, white facade mineral plaster with the effect of self-cleaning Baumit NanoPorTop and facade decorative plaster based on pure acrylic in dark gray, specially intended for dark shades of Baumit PuraTop facades, were used.

Certain parts of the façade are covered with Fundermax façade panels in a wood pattern. The entrance zones of the building are lined decorativnom opekom – listlom.

Blinds on larger terraces reduce excessive heating but also cooling apartments of southern orientation.

In order to reduce the excessive heating, but also the cooling of the apartments of the southern orientation, they are planned blinds on larger terraces. In that way, double spaces were created, which also have a significant aesthetic role in shaping the building.

The heating of the building is combined, air-to-water heat pumps, inverter air conditioners and floor-standing, electric electric boilers.

“The biggest challenge in designing this building was to create an architecturally high-quality building, but to stay within the framework of widespread and accessible facade materials. The price level of a square meter in this part of the city, which is much lower, also limited the use of certain materials and products in construction. ” – say the architects from KontraStudio.

Inner courtyard and cascading ground floor arrangement

In addition to the basic contents of each residential building, the main feature of this building is also inner courtyard which is additionally equipped with furniture, a place for barbecue and a space for children to play. This common outdoor space is directly connected to the living and gathering room where the tenants can enjoy various social activities.

The existing greenery, which consisted of four trees, was cut down during the construction of the facility and replaced with twenty-six new trees.

Mild leveling of the terrain made it possible cascading ground floor arrangement, with lots of greenery, low and medium vegetation.

Signaling and pictograms

“Special attention was paid to branding the entire facility in the form of signaling and marking common and individual spaces with specially designed pictograms.” – conclude the architects for our portal.

Night edition

The residential building V1 in Nis looks attractive even at night, thanks to it pleasant and unobtrusive lighting.

Photo gallery

Factography:

  • object name: residential building V1
  • the city: Nis
  • authors of the project: KontraStudio
  • year of design: 2016.
  • Year of construction: 2020.
  • surface: 1.600m2
  • floors: Po + P + 3
  • photography: Relja Ivanic


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!