House on one pillar for as little impact on the forest as possible

The raised wooden cottage stands stably in a wooded environment leaning on just one pillar.

Studio Puistio he designed a building called Niliaitta and tucked it deep into the forest, near Salamajärvi National Park in Finland. The cottage is actually part of a new resort in Kivijärvi, whose design is inspired by raised wooden buildings that the natives themselves used for safe storage of food outdoors, writes The seas.

The idea is that by simply ascending into the air, we feel immediately more separate from everyday worries which occur on earth.

The aim of the Puistio studio was to pay tribute to the history of the culture of the natives in this area and at the same time create a space that will provide visitors with a sense of isolation from the outside world.

“The idea is that by simply rising into the air, we feel immediately more separate from everyday worries which occur on earth. The contrast between the wild and the safe in the tucked-in interior space is emphasized throughout the day through the entire experience of borvka, “the architects explained.

Minimally affects the forest environment

When planning the project of course she was in mind sustainability and preservation of existing nature, so Niliaittai with its only one pillar in contact with soil minimally affects the forest environment. Also, the position of the cottage and its access part are planned so as to minimize the number of trees that would have to be removed during construction.

“Although the foundation of the staircase is massive, it has enabled us to return the nature around the staircase to its original condition,” the architects added.

Facade cladding is placed vertically to match the surrounding tree trunks.

The wood finish in black additionally contributed merging the object with nature, and the façade claddings are placed vertically to match the surrounding tree trunks.

A long linear staircase is a continuation of a small narrow path that winds through the forest leading to the cottage.

Modern comfort

Despite being an object Niliaittai in a remote location, in deep nature, the goal of the studio The park was that the cottage in the interior has the same facilities that could be found in modern hotel room.

This also means that the accommodation is fully connected to the local sewer, water and electricity network, using a hidden discrete system behind the stairs to install the connections.

The interior dominates light, neutral wood to keep the focus on an environment that can be seen through floor-to-ceiling windows.

“The interior is purposely decorated so that it only serves as a neutral, blank canvas in relation to the surrounding nature,” said the architects.

Start of the project

Cottage Niliaitta will be the first of 25 objects whose construction is planned in the forest within Kivijärvi resort. A number of other facilities are planned to be built near this facility, some of which will be built at ground level, while some will float on the surface of a nearby lake, close to the sauna and conference center.

Graphic attachments

The basis of the object
Section through the object

Foto: Marc Goodwin, Archmospher


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!