Hotel Pino Nature built responsibly towards the mountain Trebević

The fit into the ambience is not only obtained by the steep spikes on the facade which are the interpretation of the roofs of country houses and the silhouettes of pine trees, but also by the use of local materials such as wooden shingles.

Ten minutes drive from the center of Sarajevo, hotel Pino Nature it is located on the slopes of the mountain Trebević on 1,070 meters above sea level.

Built on the ruins of a favorite Sarajevo picnic area The first forester, this building is architecturally signed by Studio Zec, ie the chief architect Amir Vuk with associates Sanelom Belko, Dario Bojanic i Belmom Jusufović.

Read more on Gradnja.rs:

The load-bearing structure of the building is reinforced concrete; Photo: Damir Dautbegović

Responsible construction on the mountain

Compositionally, Hotel Pino consists of of the primary horizontal cube, which houses public facilities, and vertical cube – Tower, which contains only guest rooms.

Circulation of guests dominates the main cube containing the input batch, wellness with swimming pool, congress halls, playrooms and restaurant, and guest rooms located on the envelope of the volume, which they get daylight over added spikes.

According to the authors, responsible construction on the mountain requires adaptation to climatic and spatial circumstances, and are lessons from the local vernacular architectural language were a key inspiration in the formation of the outer face of the object.

Responsible construction on the mountain requires adaptation to climatic and spatial circumstances; Photo: Damir Dautbegović

Wooden shingles have proven to be a sustainable, durable and economical mountain cover material from previous experiences.

There are steep spikes on the facade interpretation of the roofs of country houses and silhouettes of pines. Main volume rests on a stone-lined base – quoting again the tradition and tripartite division of the composition of the object – legs / body / head – stone / wood / glass.

Wooden shingles have proven to be from the previous experiences of Sarajevo architects sustainable, durable and economical cover material on the mountain.

Zagreb under the surface, the load-bearing structure of the building is reinforced concrete – the dualism of these two materials is further interpreted through the interior – warm wooden surfaces speak with rustically rough concrete.

Warm wooden surfaces speak with rustically rough concrete; Photo: Damir Dautbegović

Warmth and intimacy in a large building

The previously described tactility of the materials used counters the use of photo wallpaper – the painting nevertheless returns to architecture as a scenographic-decorative moment.

As an architect entered warmth and intimacy in a large building? According to the author, the recipe lies in the division of large interiors into smaller, human scale transparent or related sets, because, as they add, intimacy begins in its own corner – each with its own angle.

The tactility of the materials used is countered by the use of photo-wallpaper; Photo: Damir Dautbegović

Graphic attachments

Ground floor base

Ground floor base

Floor base

Floor base

Photo gallery

Factography

  • architecture: Studio ZEC; Amir Vuk
  • associates: Sanela Belko, Dario Bojanic, Belma Jusufovic
  • photographs: Damir Dautbegović
  • location: Trebević Mountain, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
  • area: 2.000 m2
  • Year of construction: 2014–2015.

We have chosen for you…


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!