Hotel Bobotov in Zabljak inspired by a traditional Durmitor house

The new tourist complex with its simple but dynamic lines is a homage to the natural environment and the surrounding mountain peaks.

Hotel complex Bobotov Hotel&Resort will be built on Zabljak at an altitude of 1,500 meters after the project Study Synthesis architecture&design from Podgorica.

Slightly run terrain, surfaces 62.348m2, overlooking Durmitor, is mostly oriented to the south and provides suitable natural conditions for construction by setting high criteria in the context of the relationship between both objects and objects with the site itself, in order to preserve the natural values ​​of the microlocation.

“The concept of the solution came from several factors. On the one hand, from the project task and the given urban parameters, and on the other from the context of the heritage and tradition of the site, as well as efforts to preserve, improve and protect the natural and landscape values ​​of the space ”- say from the Synthesis Studio.

Three whole complexes

In the functional and urban sense, the projected complex can be seen through three parts.

  • Hotel is also the central building of the settlement with the accompanying facilities and the necessary infrastructure.
  • Sports and recreational complex with a central sports facility, accompanying sports fields and areas for recreation, leisure and picnic. Within it, there is also a circular running track that unites the entire sports complex into a single integrated character unit. At the very entrance to the tourist resort, a circular path is followed by a “mini square” of a multifunctional character as a planned place for gatherings and interactions of the local community with the guests of the settlement.
  • Freestanding villas divided into several urban zones.

All units are interconnected by a local road and footpaths.

Hotel as a traditional Durmitor house

Materialization and only the shaping of the object of the total area 5.300m2 draws inspiration from traditional Durmitor houses where with simple but dynamic lines it pays homage to the natural environment and the surrounding mountain peaks. One-sided, south-facing building has a capacity of 80 beds spread over four floors. It is located in the extreme northwest of the plot and visually dominates the complex with its shape and volume.

The modern look and simplicity of form are achieved with the help of carefully selected materialization, in the spirit of traditional architecture for this climate. Facade surfaces are a combination of stone on the ground floor and wooden planks on the floors as well as solid and glazed surfaces placed in the context of the function of the building.

Facade surfaces are a combination of stone on the ground floor and wooden planks on the floors.

The ground floor is indented in relation to the façade plane of the floors and is divided into three ambient wholes accentuated by glazed atriums that extend through all floors. The main entrance, which is centrally positioned in the axis of the building, continues to the lobby and reception, on both sides of which there are vertical communications and ancillary facilities divided into two parts: a small restaurant, a bar with a garden and an external fireplace on one side, and a spa. center with two smaller indoor and one outdoor pool, on the other.

Spa center with massage salon, sauna, salt room, Turkish bath and gym extends to the basement floor in the extension of which is large capacity restaurant with kitchen, staff room, administration and economic entrance.

All accommodation units are oriented to the south and have an open view of Durmitor.

Upstairs are accommodation units that are divided into two basic types: rooms and apartments. It is located on the first and second floor 14 rooms, while on the third floor 5 rooms and 7 suites which are typical duplexes with galleries in the attic.

All accommodation units are oriented to the south and they have an open view of Durmitor. In the hinterland of the units on the north side of the building, a corridor extends along the entire length of the facade, which connects to the two communication cores and the three mentioned atriums.

Sports and recreational facility of circular shape

It is the central part of the sports and recreational complex, which, apart from the building itself, has an area 175m2 there are also outdoor sports fields, a children’s playground and an outdoor gym. Positioned in the middle part and makes it focal point, and is accentuated by a circular shape with an open atrium in the middle.

The building is a pavilion type in which a yoga studio and a bar with an open view towards the interior of the complex and sports fields are planned. Glazed with movable panels and oriented to the south, these spaces can be integrated and become in the summer an extension of the surrounding landscaped landscape. Service rooms with locker rooms and showers are oriented towards the street and closed by a wooden facade protect the privacy of users of villas located in the immediate vicinity.

40 villas with 4 parking spaces

The materialization and design of these functionally and organizationally typical buildings follows the concept of the hotel. Independent, free-standing surface objects 235m2 they are volumetrically divided into two dominant corpora in which the accommodation units are located and one central one which connects them into an integrated whole by vertical communications. Facade surfaces, as with hotels, are a combination of stone on the ground floor and wooden planks on the floors. The total number of villas in the resort is 40.

There are three accommodation units on two floors, two rooms on the first floor and an apartment on the second floor, with a total capacity of 6 beds.

The villas have façade openings and a private courtyard with two smaller pools oriented to the south, while the main entrance is on the north façade. Every villa has four associated parking spaces.

Landscape architecture adapted to the Durmitor area

The compositional solution of landscaping and landscaping stems from the Durmitor character of the location, where selected plant species, in addition to natural conditions, in accordance with the color, shape and materialization of the designed buildings.

Landscaping is designed so that support the balance between existing and newly designed landscape elements, so as to obtain an authentic expression. Landscaping of the terrain around the buildings was done on the basis of the position of the building and parking areas, as well as on the basis of the position of free surfaces and their sunshine during the day.

The selection of plants for landscaping is adapted to the climatic conditions of the Durmitor region.

The selection of planting material is adapted to the climatic conditions of the Durmitor region and they are planned for the ground floor solution coniferous and deciduous trees, shrubs, creepers, perennials and groundcovers. Potted plant species, succulents and creepers are provided for the needs of landscaping the atrium. The shape, color, and texture of selected woody and shrubby species as well as feathers represent a compositional element that softens the orthogonal lines of the building plot, unites the green zone and forms the identity of the space.

When solving the ground floor arrangement, it is planned a combination of wood and stone on footpaths, while other free areas are provided as green areas with ground floor greenery.

Graphic backgrounds

Photo gallery

Factography

  • project: Hotel complex “BOBOTOV HOTEL & RESORT”, Municipality of Zabljak, Montenegro
  • Author: STUDIO SYNTHESIS architecture&design
  • in cooperation with: Panarchy Scientific Institute 11, Research for Resilience
  • leading designer: Dr. Sonja Radović Jelovac, B.Sc. ing. arh.
  • design team: Msc. Boris Elek, B.Sc. ing.arh, Msc. Milena Obradović, B.Sc. ing. arh., Danijela Mijajlović, spec. sci. Arch
  • landscape architecture: Mr Vuk Markovic, landscape architect, Marko Jovic, landscape architect
  • associates: Msc. Aleksa Grgurović, B.Sc. ing. arh., Matija Vujisić, spec. sci. arch.


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!