Halsema wants to party far beyond city limits to celebrate 750 years of Amsterdam | Amsterdam


Amsterdam flags fluttering in the streets of cities such as Hoofddorp and Lelystad? Halsema would like the 750th anniversary of Amsterdam to be celebrated throughout the metropolis. In fact, the birthday on October 27, 2025 must be a celebration for and by all Amsterdammers, anywhere in the world, and everyone who has a connection with the birthday person.

Burgemeester Femke Halsema heeft de overige 29 gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland gevraagd de verjaardag over minder dan drie jaar actief mee te vieren. Een verjaardag met potentieel 2,5 miljoen gasten. “Het is het idee dat het een feest van de hele metropool wordt. We zijn daarbij op zoek naar een actieve bijdrage vanuit de regio en de verschillende gemeenten. Er zijn veel activiteiten denkbaar, waarbij de metropool ook heel goed zichtbaar kan maken wat zij is en wat hen bindt”, zei ze onlangs in een vergadering met de collega’s in de Metropoolregio Amsterdam.

Natuurlijk zijn er ook mensen die helemaal niets met de hoofdstad hebben, zij kunnen de uitnodiging negeren. Amsterdam beseft dat het ook ervaren kan worden als een stapje te ver van een overheersende stad in het metropoolgebied. Zo waren er in Weesp, net gefuseerd met Amsterdam, kritische geluiden op de laatste verjaardag een paar weken geleden toen de Amsterdamse vlag uithing bij het gemeentehuis.

De burgemeester laat weten met die gevoelens rekening te houden: zo is het niet de bedoeling dat Amsterdam bepaalt of en waar de feesten worden gehouden. Het moet meer worden gezien als een vrijblijvend verzoek. “We leggen daarbij natuurlijk niets op aan andere gemeenten. Zij hoeven de Amsterdamse vlag niet uit te hangen in 2025”, zegt Elisabeth Jepma namens de gemeente. “Maar het mag natuurlijk wel.”

Wel bestaat het vermoeden dat het gevoel van 750 jaar Amsterdam niet zal stoppen bij de ring A10. “Het is een viering voor iedereen die een band heeft met de stad: inwoners van de stad, de regio, maar ook in de rest van Nederland en wereldwijd”, vertelt Jepma. “De meeste Amsterdammers buiten de stadsgrenzen wonen in de praktijk veelal in de metropoolregio. Het is dan ook een viering waarbij we de regio rondom de stad graag betrekken. Initiatieven zijn uiteraard welkom, mits ze een duidelijke band hebben met Amsterdam.”

Hoe de andere gemeenten enthousiast worden gemaakt, is nog niet bekend. Wel dat er al aanmeldingen zijn van buiten de stad. Meer details over hoe en wat worden voor de zomer van later bekendgemaakt. Binnenkort geeft Halsema een presentatie over de viering aan de omliggende gemeenten.

Amsterdam

Receive a notification when there is news from/about Amsterdam

Source: NU by www.nu.nl.

*The article has been translated based on the content of NU by www.nu.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!