Among the designers of the wooden stadium in Australia and our top sheet

Ivana Šimković, a former student at the University of Belgrade, found herself in a three-member team of designers of the new home of the rugby club in Sydney.

It was completed this fall Stadium Erik Tvidejl located in Granville Park, once a well-forested area of ​​Sydney. As for our potral allegations Ivana Šimković from dwp|design worldwide partnershipwp|design, a study that makes and Hugh Thomson i Tiziana Tovar Nino, u the design of the newly erected building is reflected influences of history and environment.

“According to the forms and materials, the stadium corresponds local heritage and strengthens the connection with the environment in which it is located, and which it is intended for sports and recreationSays Ivana.

Read more on Gradnja.rs:

The roof and floors are made of glued laminated wood, and the canopy consists of a console of over 8.5 meters.

They are located on the first floor of the stadium ceremonial hall with bar and kitchen and open terrace with a view of the terrain and surroundings.

The roof and the entire construction of the first floor are from glued laminated timber, and makes a roof canopy console over 8.5 meters.

“The wooden construction has a simple but striking and aesthetically pleasing form which is designed to strengthen the stadium’s connection with historical heritage and forest area which once dominated this part of Sydney “, notes the Serbian architect.

Wooden poles and beams can be seen in the interior as well contribute to its aesthetics, creating a warm atmosphere and natural look interior space.

Wooden poles and beams create a warm atmosphere; photo: Brett Boardman

Low waste and high energy efficiency

As Simkovic states for Gradnja.rs, use massive wooden roof structures at the stadium is the first example of use glued laminated timber for this type of building in Australia and makes an impressive achievement in the architecture and engineering of wooden roof structures.

Sustainable design, he adds, was an important goal of the project, and the wooden construction was the key to its achievement, which in turn meant low carbon dioxide, little waste and high energy efficiency.

There is a tree, our interlocutor points out great engineering properties and quality in the sense that the entire production of wooden structures takes place off-site, in processing and manufacturing plants wooden structures, which allows all elements to be precisely and meticulously produced, while the time spent on the construction site significantly reduces.

The roof canopy consists of a console of over 8.5 meters; photo: Brett Boardman

The wooden structure absorbs large amounts of carbon dioxide from the atmosphere and stores them in the wood itself.

In addition to being a wooden structure reduced carbon dioxide emissions, the stadium has an east-west orientation to allow natural cross ventilation ground floor of the building, passive solar radiation achieved roof canopy which extends over the stands, rainwater collection tank which is then used to irrigate green areas and flush toilets as well solar panels on the roof and measuring and reducing equipment energy waste.

On the ground floor there are locker rooms, a cafe and a multipurpose space; photo: Brett Boardman

Reducing carbon dioxide emissions for 109 t per year

Stadium contributions reducing carbon dioxide emissions 109 t per year (CO2). Namely, the wooden structure absorbs large amounts of carbon dioxide iz atmosfere i store them in the tree itself and thus cancels out the carbon dioxide emissions that the stadium will create during its lifetime.

“This storage effect corresponds to the emissions of the gases they form greenhouse effect which is produced by combustion 42,000 liters of oil or fossil fuel required for truck transport from over 120,000 tkm“, Says Ivana Šimković in the end for our portal.

Factography

  • Object name: Erik Tvidejl stadion (Eric Tweedale Stadium)
  • The city: Sydney, Australia
  • Investor: Cumberland City Council
  • Project authors: dwp|design worldwide partnership – Ivana Simkovic, Hugh Thomson, Tiziana Tovar Nino
  • Year of design: 2018.
  • Year of construction: 2021.
  • Area: 2.433 m2
  • Floors: 2 (ground floor and first floor)
  • Photo by: Brett Boardman
  • Performers: Belmadar Pty Ltd

Graphic attachments

When you are already here…


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!