A small building in Ljubljana with a big task

Can the new residential building manage to lay the foundations for restoring the old splendor to the settlement in the Slovenian capital?

Rožna Dolina has long been known as the most prestigious location for the construction of residential villas in the Slovenian capital. However, in the thirties of the last century, low-quality and unadapted buildings began to appear in the settlement. Today they are you, while poorly maintained houses, surrounded by overgrown gardens and inconspicuous workshops which generally affects the aesthetics as well as the functional and hygienic conditions of this once important urban neighborhood.

The degradation of this part of Ljubljana began about 60 years ago with extensive by tearing down the existing urban fabric and the construction of massive apartment blocks in a neighborhood dominated by villas. Today, new buildings are beginning to emerge in this block, either in the form of urban villas or single-family housing facilities.

Photo: Miran Kambič

The 550-square-meter house was built on the site of a former dilapidated apartment building.

Despite the lack of a clear spatial vision and a broader strategy for this area, the settlement is gradually gaining modern facilities that raise the level of quality both the standard of living and the urban fabric of the settlement. One new bright spot, however, may have served as an additional motivation to revive the Rose Valley.

The new residential building in the form of a semi-detached house, set on a long and narrow plot, is signed by the company Arhitektura-Office for Urbanism and Architecture. A new building, called the Double Brick House, from 550 square meters it was designed for two families of five and was built on site former dilapidated apartment buildings, say architects for ArchDaily.

Photo: Miran Kambič

Uniformity but also playfulness

The visual form of the building is conceived as a monolithic, materially uniform cube, which is sculpturally modified according to the principle segmental subtraction.

Facade cladding from dark brown brick gives the house the desired uniformity in materialization, while the different rhythms of the windows, as well as the alternation of open and closed surfaces on the facade, did not affect the perception of the volume of the building as a monolithic block, but provided a certain amount playfulness.

Photo: Miran Kambič

Dark brown brick gives the house the desired uniformity in materialization, while the openings give the facade playfulness.

An unusual building plot dictated the development of the project, and the foundation of the house has a width of 6 meters and a length of 30 meters. The height of the building is 9 meters and it contains three fully functional levels. The building contains two completely identical residential units of po 170 square meters, which are placed directly behind each other so as to form a single elongated building.

Photo: Miran Kambič

Large facade openings

U ground floor are located living rooms with kitchen and dining room in an open concept, and thanks large facade openings at this level the living area is well lit.

Photo: Miran Kambič

The building contains two completely identical residential units of 170 square meters each.

On first floor there are three children’s bedrooms, as well as bathrooms and study rooms.

Photo: Miran Kambič

The master bedroom is on the top level and can be reached from spacious roof terrace.

Photo: Miran Kambič

Negotiations with neighbors

Further formation of a wider spatial arrangement of the building will be the result negotiations with neighbors, who may follow suit in the future and want to renovate or replace dilapidated buildings and together improve the general urban condition of the space.

Photo: Miran Kambič

Graphic backgrounds

When you are already here…


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!