A modern cottage in Banja Vrujci that strives to identify with the landscape

This house reinterprets the tradition of Šumadija buildings in the best way.

With the need to preserve the privacy of its users, weekend houses DUO in Banja Vrujci according to the project of Belgrade Unknown Studio tends to be identify with the landscape and to incorporate into its weaving the materials and postulates of tradition, almost as old as the settlements. A disposition that opens to the views, and closes or shyly opens to everything else, puts the user in the foreground.

“The tradition of Šumadija buildings was taken and reduced to the level of absurdity, then reassembled in a new and modern manner. In a manner adapted to the present, rather than forcibly blended into the past. ” – say the architects for our portal.

The broken form of the house is as pronounced as the division between the valley and the mountain in the Šumadija topography.

The broken form of the house is as pronounced as the division between the valley and the mountain in the Šumadija topography. The entrance is located at the break of two volumes, at the same time dividing the bedroom from the night zone.

The building consists of ground floor and attic, total net enclosed area 123m2 on the ground floor and 77m2 in the attic, with a large porch connected by a courtyard.

Construction with local stone

Materialization is encouraged local stone, which clients own. As such, it is used again, in a different style and manner. The stone processing is raw and rough, which proved to be a good solution.

The stone is in symbiosis with the texture of the wood that is placed in the mind lath of Siberian larch. The composition is in visual harmony and with lines dark gray tile (Bobrovec, Tondach) which, in addition to the role of roof covering, also takes on the role of accent and detail on the facade. These three materials together make the look of the house and its straight lines more interesting, giving it a dose of morphology that exists in nature.

Steel frames around the openings give an end to the textured surfaces, and announce the position of the glass surfaces.

Steel frames around the opening they give an end to the textured surfaces, and announce the position of the glass surfaces. The openings are of different proportions and in such an arrangement that they provide the house with sufficient lighting throughout the day and throughout the year, undisturbed by the porch.

Interior imbued with exterior

The interior is imbued with the exterior and their connection is achieved through large openings. The height in the interior varies from the standard floor for the night zone, to the double height for the day zone.

Graphic attachments

Photo gallery

Factography

  • project: DUA cottage
  • location: Banja Vrujci, Serbia, 2021.
  • Author: Unknown studio, Belgrade
  • designers: Jovana Miletic, Miloje Krunic
  • associate: Milan Grubanov 3D

When you are already here…


Source: Gradnja by www.gradnja.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradnja by www.gradnja.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!